Jo De Baerdemaeker vertelt over Typo Belgiëque, een onderzoeksproject dat een onbekend stukje Belgische geschiedenis van de westerse typografie onder de loep neemt.
De huidige literatuur over de geschiedenis van de typografie in de Lage Landen tijdens de 19e eeuw spitst zich vooral toe op Nederland (en omstreken). Over eventuele lettergieterijen die toen op Belgische bodem actief waren, is dusver veel minder geweten. Toen recent enkele kistjes met drukkersmateriaal van onder het stof gehaald werden in de archieven van het Drukkerijmuseum van de Koninklijke Bibliotheek Brussel (KBR), bleken die originele stempels en matrijzen te bevatten met hier en daar referenties naar traditionele lettersnijders en lettergieterijen van Brusselse origine.
Aan de hand van dit recent ontdekte lettermateriaal schetst Jo De Baerdemaeker een overzicht van de visuele vormgeving van tekstuele informatie in 19e & 20e-eeuws België. De ontbrekende schakel in de typografische geschiedenis en identiteit van België, de Lage Landen en Europa krijgt zo meer vorm.
Typo Belgiëque startte als een praktijkgericht wetenschappelijk onderzoeksproject (PWO) van de Research unit LABOpro aan LUCA School of Arts, onder leiding van Jo De Baerdemaeker, en blaast nieuw leven in enkele authentieke Belgische lettertypes als variable fonts van vooraf ongekende lettergieterijen.
Met Typo Belgiëque lanceert typojo een platform waarop letterfamilies zoals ‘Brel’ en ‘Dani’ verkrijgbaar zijn, en zijn collega-ontwerpers welkom om hun eigen letterontwerpen via het platform aan te bieden
Het Letterkabinet voorziet ruimte voor vragen en een knabbel en een drankje achteraf.
Volg je deze lezing liever van thuis schijf je dan in voor de online versie van het evenement.